CMS - Content Management System

Generelle betragtninger

Et CMS har for administratoren den fordel, at der ikke skal tænkes på teknik og kodning. Man sætter indholdet ind hvor man vil have det, og det har så samme stil som resten af sitet - samme skrift, samme udseende - undtagen hvor man specifikt vælger noget andet, selvfølgelig.

Et godt CMS skal levere kode der validerer 100%, så siden vises ens i alle browsere, og søgemaskinerne kan håndtere det.

Endvidere bør det også kunne håndtere andre aspekter - som f.eks. at kunne manipulere billeder til 'nettet, så sitets administrator ikke skal have fat i tegneprogrammer for at tilpasse og klippe ud, og det bør kunne uploade billeder, så der heller ikke er brug for andre programmer til det formål.

Et andet krav, man kan stille, er, at hvis det CMS man har valgt, ikke umiddelbart kan det, man har brug for, skal det være nemt og overskueligt at ændre det, så det kommer til at kunne dække behovet. Enten ved at installere allerede eksisterende moduler eller ved at kunne programmere en løsning til sit behov. Det er ikke altid, man kan forudse alt, hvad man får brug for, når man opretter sit site - og det er surt at skulle starte forfra, fordi man har valgt et forkert CMS fra begyndelsen.

Endelig er det en fordel, hvis man ikke skal bruge tid og energi på at lære en masse nye måder at skulle gøre tingene på. Interfacet bør være enkelt og intuitivt.

Bredelund CMS

Uden at prale, så lever Bredelund CMS op til disse krav:

  • Det validerer som HTML4.01 strict - så længe templaten validerer
  • Det validerer som CSS2.1 med tilføjelse af runde hjørner fra CSS3 - med forbehold for at de definitioner administratoren evt. selv definerer, også validerer.
  • Der er en helt enestående og anderledes billedbehandling, der også er nem at håndtere.
  • Der findes moduler til forskellige formål - og det der ikke allerede findes, kan fremstilles.
  • Det er nemt at skrive sine egne moduler.

Der er et par forbehold, der egentlig er brud med det grundlæggende: For at skabe en valid template, er man jo nødt til at vide noget om både HTML og CSS. Og for at ændre eller oprette regler i den CSS administratoren har adgang til, skal man vide noget om CSS.

Det er derfor jeg ikke bare sælger det her system ukritisk, men tilbyder at sætte en template sammen efter brugerens ønsker - også med brugerdefineret CSS - i forbindelse med salget. Kvalitet er ikke et begreb man bruger ofte i forbindelse med websites, men det er vigtigt for mig, at det jeg leverer, og det min programmering bruges til, har denne egenskab - også selvom det ikke handler om et af min egne websites.

Og jo, jeg ved godt, at selv om systemet er meget enkelt at bruge, er en vis "indlæring" nødvendig. Men man kan altså ikke få tingene til at ske af sig selv. Og det tager højst en time, at komme hele vejen rundt i dette system. Hvor hurtigt man så lærer at bruge det, er nok individuelt og afhængigt af hvor ofte man bruger det. Administratorsiden har en side med hjælp, man kan slå op på, når man har brug for det.

Der er mere detallierede oplysninger om systemets fortræffeligheder under Bredelund CMS.