Mine erfaringer

Det er ikke ret mange af de CMS'er, jeg har set, der leverer valid kode. Og det tager lige så lang tid - eller længere - at sætte sig ind i systemet, som det ville have gjort at sætte sitet op fra bunden. Jeg tror ikke engang, det kan svare sig på længere sigt.

Jeg har stiftet bekendtskab med et par generelle CMS'er. Og min erfaring er, at det koster for meget indlæring, til at det kan betale sig at bruge til et enkelt site, og kvaliteten er for ringe - resultatet står ikke mål med anstrengelserne.

Yderligere har de CMS'er, jeg har set, så også deres begrænsninger - og det er meget vanskeligt at lave bare små ændringer eller tilpasninger i systemet - så de ender med at lægge begrænsninger for, hvad man kan på sit site, i stedet for at give administratorer den lette adgang til opdatering, vedligeholdelse og nye tiltag, som i virkeligheden var den oprindelige idé.

Man kunne godt bruge den betragtning, at et CMS, i virkeligheden er en nem måde for folk, der ikke har forstand på webdesign, at få sig et site, hvis de ikke vil betale for det og kan affinde sig med at skulle lære noget andet end det HTML og CSS, det handler om, og at det CMS de vælger, i øvrigt kan det, de har brug for. Hvilket i virkeligheden, for en person, der ikke ved, hvad det handler om, nok kan være ret så vanskeligt at vurdere. Følger man beskrivelserne, kan de alle sammen det hele, så let som en leg - hvilket ikke passer så godt med mine erfaringer.

De CMS'er jeg har gjort bekendtskab med, kan opdeles i to kategorier, der i en vis grad overlapper hinanden: Enten leverer de elendig kode, der er besværlig at læse - også for browsere og søgemaskiner -, eller også skal man studere manualer i et halvt årstid for at kunne bruge det. Og at de er næsten umulige at tilpasse til egne (specielle) behov, er tæt på at være et fællestræk for dem alle.

Der er en tredie kategori: dem, der koster spidsen af en jetjager - men dem kan jeg ikke påstå at have gjort bekendtskab med. Jeg har haft et kort møde med et enkelt i denne kategori - faktisk var vi 2 mand, der brugte en hel uge på at få noget til at fungere - og det lykkedes ikke. Så i hvert fald eet af de dyre koster også indgående studier at få til at fungere. Hvorvidt det leverer en anstændig kode, kan jeg så ikke udtale mig om.